Kasza gryczana z warzywami – czyli kaszotto z papryką, kiełkami fasoli i ciecierzycy

Kasza miała być tradycyjnie z sosem pieczarkowym (przepis tutaj). Ale w sklepie wpadły mi w ręce kiełki stir-fry, czyli mieszanka kiełków ciecierzycy, soczewicy i fasoli mung do podsmażenia na patelni. Nie jestem fanką kiełków niestety, ale ten rodzaj bardzo lubię. Wyszło bardzo smaczne danie i co ważne niezwykle szybkie i proste. Kaszę gryczaną można zastąpić pęczakiem lub brązowym ryżem. To jest wersja niezbyt ostra, ale już nie całkiem łagodna. Zawsze można pominąć ostrą papryczkę, albo – przeciwnie – dorzucić więcej przypraw.

Kasza gryczana z warzywami (porcja dla 3 osób)

  • 2oo g kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 średnia cebula
  • pół lub cała  papryka np. zielona
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 marchewka
  • ewent. 1 łodyga selera naciowego
  • 1 opakowanie kiełków stir fry
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta tymianku i słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę poszatkować drobno, paprykę, seler i marchewkę  pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, papryczkę chili – w kostkę 3 x 3 mm.

Rozgrzać garnek, wlać oliwę, włożyć cebulę, lekko posolić, smażyć, aż się lekko (bardzo lekko) zrumieni. Jeśli jest za twarda dodać 3-4 łyżki wody i poddusić.

Jak woda odparuje, dodać paprykę, seler i marchewkę, podsmażyć kilka minut, aż trochę zmiękną, dodać kiełki i ostrą papryczkę, smażyć jeszcze trochę.

Dodać kaszę, wymieszać, dodać przyprawy i ewent. sól, jeśli trzeba, podgrzać. Danie jest też smaczne na zimno.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.