Schab w słodko-kwaśnym sosie korzennym

Dziś danie dla wielbicieli mięsa z owocami, do których niewątpliwie i ja się zaliczam :). W sosie znajdziemy także lekkie wspomnienie Świąt, czyli przyprawy korzenne.

Danie jest słodkawe, jeśli ktoś lubi wersję ostrzejszą, można dodać więcej pieprzu i octu. Ale lepiej nie przesadzać, słodycz musi być odczuwalna.

Bardzo smaczne okazało się połączenie z kaszą owsianą, która niedawno pokazała się w sklepach. Próbowałam ją już z sosem mięsnym od gulaszu, ale tu jest zdecydowanie lepsza.

 

 

Schab w słodko-kwaśnym sosie korzennym

dla 4 osób

  • 4 kotlety schabowe bez kości (schab środkowy)
  • 1/2 puszki ananasa + sok
  • 1 papryka (np. po połowie żółtej i czerwonej)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 opakowania śliwek mrożonych (w sezonie 300 g śliwek węgierek)
  • 3 łyżki octu winnego – aceto balsamico di Modena byłby najlepszy
  • 2 łyżeczki marynaty korzennej Kamis
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzu, cynamonu i kardamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
  • 2- 3 łyżki mąki
  • sól
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Jako dodatek – 2 torebki po 100 g kaszy owsianej, przygorowane wg przepisu na opakowaniu.

Śliwki lekko rozmrozić, tak aby dały się pokroić na podłużne ćwiartki. Świeże – wypestkować i pokroić j.w.

Cebulę obrać i pokroić w piórka (najpierw obciąć końcówkę, tam gdzie wyrastają wąsy, następnie na pół wzdłuż, a potem w paski także wzdłuż) lub w półtalarki.

Paprykę pokroić w paski, ananasa na kawałki (plaster na ok 12 części)

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko naciąć w kratkę ostrym nożem z każdej strony. Jeśli jest obawa, że będzie zbyt twarde, można lekko rozbić je tłuczkiem. Zwykle schab środkowy jest miękki, pod warunkiem, że nie piecze się go lub smaży zbyt długo.

Płaty mięsa lekko posolić i obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżeczkę tłuszczu, smażyć kotlety ok 2-3 min z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.

Na patelnię dołożyć resztę tłuszczu, wrzucić cebulę i smażyć ją kilka minut, aż zmięknie, ciągle mieszając. Można posypać solą, wtedy stanie się to szybciej.

Dorzucić paprykę, smażyć ok. 4-5 min, mieszając od czasu do czasu.

Wsypać przyprawy, wymieszać, smażyć przez minutę.

Wlać ocet i sok ananasowy, włożyć mięso, podgrzewać 3-4 minuty. Sos powinien się zagęścić od mąki użytej do smażenia mięsa. Gdyby był zbyt rzadki – jedną łyżeczkę mąki trzeba rozmieszać w szklance w 2-3 łyżkach wody, dodać do niej kilka łyżek sosu, dobrze wymieszać, wlać do potrawy i zagotować.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.