Zupa krem z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku – mrożonego – to danie proste i szybkie, pod warunkiem, że dysponujecie blenderem. Nie polecam używania groszku z puszki – i smak, i kolor są zupełnie nie takie jak trzeba.

Dobrze smakuje z groszkiem ;) ptysiowym, grzankami z bułki białej lub grahamki. Tradycjonalistom można podać ją z ryżem lub drobnym makaronem, ale dla mnie najlepsza jest z kromką posmarowanego masłem razowego chleba, najlepiej upieczonego własnoręcznie (przepis). Decyzję, czy chcecie dodawać natkę pietruszki, koperek lub kiełki pozostawiam Wam.

Groszek zawiera dużo cynku, który m. in. wzmaga naszą odporność na przeziębienia i dodaje urody skórze. Czyli danie i smaczne i zdrowe.

Zupa z zielonego groszku

dla 4 osób

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka bulionowa, najlepiej ekologiczna i mało solona
  • 750 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Smażyc kilka minut do lekkiego zrumienienia, dolać ok. 50 ml wody, przykryć, zredukować moc palnika i dusić do miękkości lub aż wyparuje woda.

Rozpuścic kostkę bulionową w gorącej wodzie, wlać do cebuli, dodać groszek. Gotować kilka minut, aż groszek będzie miękki. Można odłożyć 2 łyżki groszku do dekoracji.

Wlać mleko, zmiksować zupę blenderem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.