Ciasto czekoladowe z mąki kokosowej z daktylami i dżemem

Ciasto jest bezglutenowe – zawiera tylko mąkę kokosową. Można też użyć mąki pszennej lub mieszanki pół na pół, wtedy jego konsystencja zmieni się na delikatniejszą. Ale to ciasto jest po prostu lepsze w wersji bezglutenowej.

Do ciasta nie dodajemy zwykłego cukru  – jest słodkie dzięki daktylom oraz cukrom zawartym w dżemie. Od nas zależy, czy użyjemy zwykłego dżemu, czy takiego słodzonego sokiem winogronowym, albo np. ksylitolem. Ciasto jest miękkie i wilgotne, intensywnie czekoladowe.

Wypróbowałam wersje z dżemem brzoskwiniowym i pomarańczowym, ale myślę, że inne smaki też będą w porządku. Lubiłabym wersję z konfiturą wiśniową, ale młodsza córka nie przepada za wiśniami i rodzynkami w cieście. A jest ona zdecydowanie głównym odbiorcą ciast u nas w domu – reszta ogranicza słodycze do minimum :(.

Ciasto czekoladowe z mąki kokosowej z daktylami i dżemem

  • 1 szklanka (100 g) suszonych daktyli
  • 1 szklanka wody
  • 1 słoik (min 280 g) dżemu
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej (lub po 3/4 szklanki kokosowej i pszennej)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanka mleka lub wody
  • 100g masła
  • 3 łyżki (czubate) gorzkiego kakao
  • 1 łyżka (niezbyt płaska) proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu arakowego lub rumowego
  • 50-60 g czekolady lub czekoladowych „groszków” do pieczenia – opcjonalnie

Polewa czekoladowa

  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki kakao

Daktyle włożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, gotować 20 min, odstawić by wystygły. Zmiksować na gładką masę.

Żółtka oddzielić od białek, dodać do daktyli i razem ubijać lub miksować przez kilka minut.

W garnku (ok. 2 l) rozpuścić masło, dodać kakao i wymieszać. Wsypać mąki, proszek do pieczenia, dołożyć dżem i aromat oraz żółtka ubite z daktylami i mleko (wodę), dobrze wymieszać (wystarczy mieszanie łyżką). Gdy jest za gęste dodać więcej mleka. Jeśli dodajemy czekoladę – pokroić ją drobno i także dodać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Blaszkę lub tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC (z termoobiegiem) przez 50 minut.

Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone, jeśli jest zbyt mokre – zostawić na 10 min w piekarniku. Wyjąć, wystudzić.

Zrobić polewę czekoladową, zwłaszcza jeśli nie dodajemy do środka kawałków czekolady.

Do rondelka wlać mleko (wodę), wsypać cukier, pogotować chwilę. Im krócej gotujemy, tym bardziej chrupiąca będzie polewa – cukier nie rozpuści się całkowicie. Dodać masło i kakao. Podgrzewać, mieszając, do połączenia składników.

Wylać polewę na ciasto, rozprowadzić nożem. Można posypać posypką lub wiórkami czekoladowymi, najlepiej z 3 rodzajów – kolorów – czekolady, lub orzechami, migdałami, wiórkami itp.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.