Pomidory

Pomidory dobrze znoszą gotowanie – wytwarza się w nich więcej istotnego dla naszego zdrowia składnika – likopenu. Substancja ta to czerwony barwnik pomidora, który w organizmie zajmuje się „wyłapywaniem” wolnych rodników odpowiadających za procesy starzenia, a także wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Czyli lepiej zjeść sos pomidorowy niż pomidor w plasterkach do kanapki. Warzywo to (czy raczej owoc w znaczeniu botanicznym) zawiera również dużo błonnika oraz potasu, który obniża ciśnienie, wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz funkcjonowanie mózgu.

Jeśli używamy pomidorów konserwowych, przecierów, lepiej wybierać te pakowane w szkło. Te z puszki zużyć natychmiast po otwarciu, jeśli coś zostaje – przełożyć do szklanej lub porcelanowej miseczki. A świeżych pomidorów nie przechowujcie w lodówce, bo nie lubią temperatury poniżej 7ºC – tracą smak, kolor i konsystencję, mogą ulegać gniciu.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.