Sos pomidorowy z bazylią i suszonymi pomidorami

porcja na 3-4 osoby – do połowy porcji pulpetów z mielonego mięsa z udźca indyczego

  • 1 puszka (400 g) przecieru – pulpy z pomidorów np. firmy Mutti (miąższ razem z pestkami) lub pomidorów konserwowanych w soku pomidorowym, krojonych lub całych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 kawałki pomidorów suszonych (z oliwy lub suchych)
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub zwykłej
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, papryki wędzonej, suszonej cebuli, lubczyku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • po szczypcie soli, pieprzu i cukru

Pomidory krojone lub całe zmiksować blenderem na pulpę. Suche suszone pomidory :-) zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.

Czosnek obrać i pokroić drobno. Suszone pomidory osączyć z zalewy lub wody, pokroić w drobna kostkę.

Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, lekko zrumienić, pilnować, żeby się nie przypiekł za mocno – jest wtedy do wyrzucenia. Wlać pulpę pomidorową, dołożyć suszone pomidory, wszystkie przyprawy, dosolić do smaku. Pogotować pod przykryciem przynajmniej 5 minut, można dłużej. Włożyć pulpeciki i pogotować jeszcze chwilę.

Pulpeciki były ugotowane we własnym sosie. Można sos pomidorowy nieco rozmnożyć i dosmaczyć, dodając do niego pół szklanki wywaru z pulpetów rozmieszane z łyżeczką mąki pszennej. Najpierw do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę wywaru, mieszamy (ma to mieć gęstość śmietany) tak, aby nie było grudek. Stopniowo dodajemy po kilka łyżek wywaru, aż do otrzymania pół szklanki mieszaniny. Do niej dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i wlewamy całość do rondelka, mieszamy. Gotujemy razem z pulpetami kilka minut.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.