Duszone mięso z piersi kurczaka

porcja dla 3-4 osób

  • 2 szt pojedynczych piersi kurczaka (lub 1 podwójna) ok. 550-600 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 łyżeczki majeranku lub oregano lub mieszanki obu ziół
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżka oliwy lub 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • ok. 80 ml gorącej wody (1/3 szklanki)

Piersi kurczaka umyć, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawami.

W garnku lub na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i krótko obsmażyć mięso z 2 stron, do lekkiego zrumienienia. Zmniejszyć moc palnika, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 min. Jeśli kawałki mięsa są większe, wydłużyć czas gotowania do 20 min. Sprawdzić, czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dolać trochę wody.

Przed podaniem najlepiej przestudzić, wtedy mięso łatwiej się kroi, i podgrzać w uzyskanym sosie.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.