Szarlotka z bezą i konfiturą z róży

Szarlotka z bezą i z konfiturą z róży (lub cynamonem)

ciasto

  • 15 dag masła
  • 22 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 7,5 dag cukru
  • cukier waniliowy

nadzienie

  • 1 kg jabłek (szara reneta, antonówka itp.)
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży lub łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy

beza na wierzch

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru pudru

Ciasto zagnieść, schłodzić 30 min. Piec w temp. 180°C ok. 15 min

Nadzienie – jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody (2 łyżki), poddusić pod przykryciem. Wymieszać z konfiturą lub cynamonem i cukrem, wyłożyć na ciasto

Z białek ubić pianę, dodawać po trochu cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wyłożyć na jabłka.

Piec 30-40 min w temp. 160°C w tortownicy o śr. 24 cm.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.