Sałata z granatem i smażoną polędwicą

porcja dla 3 osób

  • 1/3-1/2 sałaty lodowej
  • 3 garści roszponki
  • 4 duże plastry polędwicy łososiowej (wędzonej)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały owoc granatu
  • ½ strąka papryki
  • 2 łyżki płatków migdałowych (najlepiej uprażonych na suchej patelni)

sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonegona zimno
  • 2-3 łyżki soku z ctryny
  • 2 łyżeczki musztardy (sarepskiej)
  • 2-3 łyżeczki dżemu z aronii, czarnej porzeczki lub żurawiny

Polędwicę pokroić na kwadraty ok. 2 x 2 cm, podsmażyć na oliwie. Sałatę pokroić, umyć razem z roszponką, osuszyć ręcznikiem papierowym lub w odwirować, włożyć do dużej salaterki. Wyłuskać ziarenka z owocu granatu, paprykę pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm, dodać do sałaty. Dołożyć polędwicę (może być ciepła lub wystudzona) i płatki migdałowe.

Wymieszać składniki sosu, tak aby się połączyły, polać sałatkę, wymieszać.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.