Bulion warzywny

Bulion warzywny

  •  1 szt. cebuli
  • 1-2 szt. marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek (ok. 150g) selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub klarowanego masła
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • ewent. 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • ewent. ½ łyżeczki lubczyku (nadaje smak jak przyprawa do zup maggi)
  • sól do smaku,
  • 1000 ml wody

Całe warzywa zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 1–1,5 godziny. Cebulę możemy opiec nad ogniem i włożyć do wody w całości, jeśli mamy kuchenkę gazową. Jeśli elektryczną – lepiej cebulę pokroić i podsmażyć, potem odcedzić razem z przyprawami z gotowego wywaru. Można też całą główkę opiec na lekko posmarowanej oliwą patelni.

Ważny jest wywar, warzywa nie są już wartościowe, ale jeśli wyrzucanie jedzenia budzi w nas sprzeciw, można marchewkę, pietruszkę i seler zużyć do sałatki jarzynowej.

W sezonie wiosenno-letnim, kiedy włoszczyzna sprzedawana jest z nacią – można liście selera i pietruszki gotować razem z korzeniami lub spróbować wywaru z samych zielonych części. Trzeba tylko pamiętać, że zielenina może barwić bulion na nieco bury kolor.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.