Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy w stylu klasycznej grochówki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szt. cebuli
  • 1-2 szt. marchewki (120 g)
  • 1 korzeń pietruszki (40 g)
  • kawałek (100-150 g) selera
  • 3 szt (300-400 g) ziemniaków
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub klarowanego masła
  • kawałek kiełbasy lub wędzonej wędliny (100-150g)
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (ułatwia trawienie roślin strączkowych)
  • ewent. ½ łyżeczki lubczyku (nadaje smak jak przyprawa do zup maggi)
  • sól do smaku,

Warzywa umyć i obrać. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dorzucić pokrojoną w kostkę wędlinę, chwilę smażyć. Jeśli wędlina lub kiełbasa są tłuste, można zrezygnować z oliwy. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, dodać do wędliny, podsmażyć na złoty kolor.

Pietruszkę i seler zetrzeć (na dużych oczkach tarki lub tarczy malaksera), marchewkę pokroić w talarki, dodać do cebuli, podsmażać przez kilka minut, mieszając. Dolać ok. 500 ml gorącej wody. Dodać lubczyk i pieprz.

Dorzucić soczewicę, która gotuje się dłużej niż ziemniaki, razem z majerankiem i  mielonym kminkiem. Po 15 min dodać pokrojone ziemniaki i gotować do ich miękkości (ok. 15 min). Dosolić do smaku.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.